Inzerce
Inzerce
Inzerce

Moderní látkové pleny

Téma: Péče o dítě, kojení, očkování, nemoci
07.04.2012 13:48:11

 

Moderní látkové pleny

často se mě nějaká mamina, nebo budoucí mamina ptá na moje zkušenosti s látkovými plenami, tak mě napadlo napsat tenhle článek, který látkovky alespoň stručně představí.

 

Nejdříve se podívejme na to, jaké jsou vlastně možnosti a druhy látkových plen.

 

 

 

Základem většiny systémů látkování jsou  nepropustné kalhotky s polyuretanovým (PUL) zátěrem, které sice neprotečou, ale zároveň větrají, takže žádný igelit jako kdysi :-)

Většina značek má kolem nožiček dvojité nohavičky, aby nic neproteklo, jsou samozřejmě na suchý zip a jak vidíte na obrázku, pás na suchý zip je velmi široký, takže zapínání je jednoduché.

 

Další vychytávkou jsou separační pleny, ty jsou vyrobené buď z celulozy (pro malé děti s řídkou stolicí), nebo z viskozy, dávají se dítěti nejblíž zadečku a slouží k tomu, že ta nejhorší část stolice se vezme a vyhodí do záchodu. Pleny jsou rozložitelné, takže se opravdu mohou vyhazovat do záchodu. Je to jediná věc, která se vyhazuje, ale hodně ušetří práci, protože na látkovce potom zůstane už jen „barevná voda“ a není z ní třeba odstraňovat zbytky stolice. V případě, že je separačka jen počůraná, je možné vyprat ji společně s plenami a použít znovu, vydrží několik vyprání.

 

A jaké jsou tedy druhy látkových plen?

 

Čtvercové pleny

Samozřejmě klasikou jsou pleny čtvercové, ty všichni známe, tak jen krátce o nich. U malých dětí se skládají na novorozenecký sklad, u větších „na draka“. Jejich výhodou je jejich multifunkčnost (jako plenka, ubrousek, zástěna na kočár…) a také to, že dle potřeby se jich dá dát víc, nebo naopak dát pouze jednu (na doma, aby dítěti plena nepřekážela v pohybu). Samozřejmě velmi rychle schnou. Žehlit je třeba jen prvních 6 týdnů, pak dle libosti.

Plena se složí jako na obrázku, na ni se položí jedna separační plena, dítěti se složí kolem nožiček a přes to se zapnou PUL kalhotky. Pokud je třeba, je možné složit ještě jednu plenu doprostřed a tím zvýšit savost.

Čtvercové pleny se vyrábí kromě z bavlny také z bambusu. Bambus má vyšší savost, ale tím pádem déle schne.

 

Tvarované látkové pleny

Další možností jsou pleny tvarované, těch je mnoho druhů, vyrábí se z bavlny, bambusu, konopí, také v mnoha úpravách – froté, flauš … Některé se jen přehnou, některé jsou na suchý zip a jiné na patentky. Také jsou rozdíly v tom, jestli jsou jednovelikostní, a tedy slouží po celou dobu, kdy má dítě pleny, nebo vícevelikostní, které lépe sedí, ale je jich třeba pořídit více dle velikosti miminka.

Jejich výhodou je, že je není třeba skládat jako u čtvercovek, také je není třeba žehlit. Nevýhodou je delší doba schnutí (mají několik vrstev)

Fungují tedy tak, že se do nich dá ještě separačka a přes ně nepropustné kalhotky, stejně jako u čtvercovek.

 

 

Vše v jednom

Největším komfortem jsou plenky vše v jednom (AIO – All in one). Vypadají podobně jako tvarované plenky, ale jejich součástí je PUL vrstva, takže se přes ně již nedávají žádné nepropustné kalhotky. Uvnitř nich jsou vkládací pleny buď na patentky nebo přišité na pevno. Tato varianta je sice nejdražší, ale nejpohodlnější. Oblekají se stejně jako pleny jednorázové, navíc jsou moc hezké na pohled. A vůbec se nežehlí J

 

 

 

 

 

 

Doplňky

Do všech uvedených systémů se používají vkládací pleny, které slouží ke zvýšení savosti. Jsou také z různých materiálů a úprav.

 

 

 

 

 

Aby plenka lépe držela a přebalování bylo jednodušší, je možné použít takzvanou snappi sponku, kterou plenu jednoduše sepneme.

 

 

 

 

 Protože zadeček je s látkovými plenami přece jen trochu větší a kojenecké oblečení s nimi již nepočítá, extendor je výborným pomocníkem, který vám navíc umožní používat body menší velikosti, než je miminko.

 

 

 

 

Systémů a druhů látkových plen je ještě mnohem víc, tady jsem vám představila pouze část z nich, abyste věděli, co se myslí pod pojmem moderní látková plena.

Pokud se rozhodnete pro látkování a nevíte, kterou plenu vybrat, doporučuji koupit od každého systému jednu, vyzkoušet, a pak teprve koupit celou výbavu. Každá maminka je jiná a stejně tak každé miminko a každému sedí něco jiného.

 

 

A proč jsem si sama látkové pleny vybrala? Inu, důvodů je několik.

Nemám ráda jednorázové věci, které ještě navíc nadměrně zatěžují přírodu. Většina jednorázových plen je vyrobena z plastu, který se v přírodě rozkládá několik set let.

Dalším důvodem je můj atopický ekzém. Protože pravděpodobnost, že ho bude mít i syn, je celkem vysoká, chtěla jsem udělat vše pro to, abych ho toho ušetřila. Látkové pleny jsou mnohem šetrnější než pleny jednorázové. Jednorázovky sice udržují zadeček „v suchu“, ale na kůži zůstává amoniak z moči, který kůži dráždí. Amoniak samozřejmě kůži dráždí i při používání plen látkových, ale syn mi hned dá najevo, že je počůraný, takže ho můžu mokré pleny zbavit. Navíc jsou jednorázové pleny neprodyšné, takže se v nich dítě snáze zapaří.

Toto jsou pro mě nejdůležitější podněty, proč používat látkové pleny, ale důvodů je více.

Látkové pleny jsou levnější než jednorázové.

Počítejte se mnou: průměrně má dítě pleny do dvou let (730 dnů) a za den jich spotřebuje 6 (novorozeně více, batole méně), jedna plenka stojí průměrně 3,5 Kč, to znamená cca 15 000 Kč. Pořízení plenkové výbavy je hodně individuální, pokud si koupím pouze čtvrcové pleny a k nim PUL kalhotky, vyjde mě celá výbava (50ks vysokogramážních čtvercových plen, 9 ks PUL kalhotek) na cca 3000 Kč. V případě nejdražší varianty (20ks jednovelikostních AIO) zaplatím cca 8000 Kč. Ani s přičtením všech dodatečných nákladů na praní a případné žehlení se ani nepřiblížíme ceně plen jednorázových.

 Látkové pleny v kombinaci s moderními svrchními kalhotkami velmi dobře těsní (na zádech i okolo nožiček) a dobře tak chrání ostatní oblečení od znečištění.

A ještě dva velmi diskutované názory, které já sama nemůžu potvrdit ani vyvrátit:

S látkovými plenami dítě chápe spojitost mezi čůráním a vlhkostí. Také se lépe učí na nočník a je k tomu motivované.

 Nejnovější studie dokonce říkají, že používání jednorázových plen zvyšuje především u chlapců riziko neplodnosti (zahřívání pohlavních orgánů).

 

 

 

Nejčastější mýty o látkových plenách

o      Látkové pleny je nutné prát každý den.

Inu, to je na každém jestli chce prát každý den, já tedy opravdu nechci. Peru průměrně jednou za tři dny.

o      Látkové pleny je nutné žehlit.

Některé látkové pleny se žehlit dokonce nesmí. Ty ostatní je vhodné žehlit prvních šest týdnů.

o      Čas – látkování zabere mnohem víc času.

Toto je oblíbený argument všech maminek – radši budu trávit čas se svým dítětem než prát a žehlit.

V dnešní době, kdy prádlo perou automatické pračky, praní opravdu nezabere moc času (naházet věci do pračky a tu zapnout). Žehlení už jsme už jsem zmiňovala u jednotlivých druhů plen.

Navíc případná časová náročnost se vyrovná času stráveném hledáním slev na jednorázovky, jejich nakupováním a častějšímu vynášení odpadkového koše.

Podle mé zkušenosti je jedinou nevýhodou látkových plen větší náročnost při cestování. Přece jen je třeba látkovky odvézt zase zpátky domůJ  Osobně to dělám podle nálady a místa, někdy beru látkovky, někdy použiju jednorázovky.

 

Jinak používám látkovky pořád. Na domácí nošení se mi osvědčily klasické čtvercovky, používám novorozenecký sklad a dávám pouze jednu plenku, ale častěji přebaluji. Syn tím pádem netráví dlouhou dobu v počůrané pleně, protože mi dá hned najevo, že má mokro. Na ven dávám tvarované bambusové pleny a když se chceme předvést tak mám dvě  hezky barevné AIO. Na noc mám čtvercové froté bambusové pleny, které vydrží celou noc. Ke všemu mám ještě pár vkládacích plen. V současné době mám troje PUL kalhotky pro 3-6kg a úplně stačí.

Zatím mě moje (řekla bych, že skoro luxusní) výbava plen stála cca 4500Kč.

 

Doufám, že vám článek byl nějak užitečný, pokud máte jakýkoli dotaz, ráda vám jej zodpovím.

 

Veselé plenkování přeje

Jewane

 

Poslední změna: 13.04.2012 18:40:58
Diskuze
  • Skvěle napsané, já kombinuju papírovky s látkovýma, pořídila sem si pár těch vše v jednom, máme je na doma a na noc a když někam jedeme dávám papírový. Vyhovuje nám to tak a plíny jsou super   
    mtina   | 07.04.2012 18:55:59 | Reakcí: 1, poslední: 08.04.2012 10:07:42
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
  • Přiznám se,že látkové jsem ani u jednoho potvoráka nezkoušela.Ale jednorázovky nám vyhovovali,takže ani u vetřelce není třeba nic měnit a bude na jednorázovkách.Co se týká plen a nočníku.Obě děti na jednorázovkách,kluka jsem za velkého protestu z jeho strany odplenkovala po 2 roce(přes den),holka si sama řekla ve 14měsících že plenu nechce.
    Val.J35   | 07.04.2012 18:27:22
    Reagovat | URL příspěvku
  •     článek se mi líbí a fandím maminám s látkovkama  
    já používala u první dcery kombinaci klasické i pampersky, teď používáme jen Pampers a jsem spokojená, zvítězila pohodlnost a boj s časem  
    podle mého výpočtu jsme za pleny neutratili do 2 let víc než 10tis. Kč (používáme Pampers, od 1,5roku chodí dcerka na nočník, plínku má jen na spaní)
    jezurka   | 07.04.2012 18:25:30 | Reakcí: 1, poslední: 08.04.2012 10:12:35
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
  • S dovolením vložím svůj názor.U dcer jsem si vyzkoušela jak klasické látkové pleny(ne tyto moderní), tak i jednorázovky. Ani jedny z plen neměly, podle mě, vliv na učení na nočník. Všechny holky se naučily používat nočník cca ve stejné době.
    tygřímáma   | 07.04.2012 16:44:21 | Reakcí: 2, poslední: 07.04.2012 17:55:14
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      No však jsem to tam psala jen jako názory, ne jako fakta. Ono se to totiž těžko dokazuje, vzhledem k tomu, že nikdo neví, v jaké době by se to samé dítě naučilo na nočník s druhými plenami než používalo  
      Jewane   | 07.04.2012 17:04:14
      Reagovat | URL příspěvku
Reagovat na příspěvek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×