Praní a sušení látkových plenek

Téma: Péče o dítě, kojení, očkování, nemoci
28.06.2012 08:48:31

autor: Mamaja group  
Vizitka
Fotogalerie

Většina maminek své dítě během dne přebalí sedmkrát až desetkrát denně. Samozřejmě závisí to na věku dítěte, na tom, co jí, a jaké má trávení. Jak to vypadá, když používáte látkové plenky a musíte je prát a sušit?

Pokud používáte jen látkové plenky, musíte se připravit na to, že budete prát minimálně obden. Hodně to závisí také na tom, kolik plenek si pořídíte, jakou možnost máte skladovat použité plenky a kde je můžete sušit. „Počáteční investice může být vyšší, záleží, jaké plenky si pořizujete a kolikery kupujete. Většinou se prodávají zkušební sady s jednou plenou a pak větší sady. Pokud chce někdo používat výhradně látkové pleny, tak jich potřebuje celkově asi 20. Ty vystačí až do doby, než začne dítě chodit na nočník. Je spočítáno, že pokud rodiče používají látkové plenky, tak i s náklady na praní ušetří oproti jednorázovým 5 až 10 tisíc do doby, než dítě začne chodit na nočník,“ vypočítává Kateřina Borunská z Mamaja group.

Plenky by se neměly sušit na topení a v sušičce jen výjimečně. Rychlost schnutí závisí na materiálu, který zvolíte. Například Pop-in NEW GEN jsou k dostání ve dvou variantách – bambus a minkee. Bambus více saje, takže miminko se cítí komfortněji, ale také déle schnou po přeprání, minkee do sebe nasaje trochu méně tekutiny, a proto dítě dříve cítí vlhkost, ale zase vám dříve uschnou. Žehlit Pop-in, stejně jako většinu ostatních látkových, nemusíte.

Jak vypadá plenka, když se takto často pere? Samozřejmě jako nová nevypadá věčně. „Rovnou všem maminkám říkám, že pleny jsou určeny pro dítě od narození až po učení na nočník. Pro druhé dítě budou pravděpodobně potřebovat další sadu,“ upozorňuje Borunská, která na nich odchovala své dva syny.

A co na to maminky, které testují látkové plenky Pop-in NEW GEN?

Anička přebaluje asi desetkrát denně, Lucie osmkrát až devětkrát, Zuzana šestkrát až osmkrát. Co to znamená, pokud maminky používají látkové plenky? Všechny tři perou téměř denně, i když Zuzana, která nechává malého častěji rozbaleného, pere spíše obden.

„Bydlíme na jihu Čech a plenky mi zde schnou výborně. U babičky ve východních Čechách je to trochu složitější, proto je občas hodím na topení. Jsem na ně opatrná a také to jde. Mám jich deset, kdybych jich měla víc, bylo by to jednodušší,“ přemýšlí nahlas Anička, která používá společně s látkovými plenkami i ty jednorázové. „Já navíc plenky předepírám, než je dám do pračky, a snažím se je vybělit, aby byly úplně čisté,“ popisuje Anička a dvojnásobná maminka Lucie doplňuje: „Plenky nepředepírám a jsem už smířená s tím, že uvnitř nejsou jako padlý sníh. Syn do nich prostě kaká. Chci, aby byly čisté, nemusí být zářivě bílé. U první dcery jsem se snažila, aby byly perfektní, ale u druhého dítěte mě to přešlo.“ Zuzana, která je z našich maminek nejzkušenější, má svůj ověřený postup: „Když je plenka pokakaná, vyjmu separační plenu a vyhodím ji. Stolici, která se dostala na látkovou plenku, okamžitě osprchuju vodou. Peru pak na program s předepírkou a plenky mám bílé. Nechávám je sušit v sušičce. Vím, že se to dělat nemá, ale je to pohodlnější a žádné změny na nich nepozoruji. Samozřejmě nesuším svrchní vrstvu.“

Anička se svěřila s tím, že po čtyřech měsících používání začínají být plenky trochu oprané. To potvrzuje i Lucie: „Ano, plenky se opírají, ale já si schovávám jednu dvě, které peru méně a máme je na návštěvy lékařů, a doma mi nevadí, že používám ty, které trochu blednou a opírají se. Jsou to plenky, ne slavnostní šaty do kostela.“ Zuzana také potvrzuje, že se plenky opírají. „Jistě, drobné změny struktury vidět jsou, ale nic dramatického.“

Poslední změna: 28.06.2012 08:48:31
Diskuze
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×