Inzerce
Inzerce
Inzerce

Pestrá strava téměř tříletých - III. díl

Téma: 2-3 roky
20.12.2013 10:06:56

Mrkvový perkelt

 

 

 

Tentokrát se zdravým kulinářským uměním pochlubí maminka Katka:

Káťa a Ondrášek 

U nás se vaří dost jednoduše. Ondráš nemá rád experimenty a na zkoušení nových chutí musí mít náladu, jinak si ani nelízne.  

Ze začátku jsem vařila jen: zeleninové vývary, špenátovku, hráškovou, brokolicovou polévku a těstoviny. Ty chtěl dlouho jen „suché“. I ven jsme je někdy  brali místo křupek a piškotů.   

Dlouho dlouho bylo mléko (sunary) ve flašce. Ráno, odpoledne na spaní, večer, někdy i na oběd.   Na 2 letech a 7 měsících je mléko před spaním  a tak obden ráno.

Protože se ukázalo, že Ondrášek špatně snáší normální kravské mléko, přestala jsem používat mléko, smetanu při vaření a musíme si dávat pozor na překyselení organismu. Snažím se vyhýbat potravinám, které překyselování způsobují. 

Takže, jak vypadá náš běžný jídelníček?

 SNÍDANĚ:  Rohlík, chleba se šunkou. Vafle s marmeládou. Bílý jogurt.  „Polystyrénový“ chleba.

OBĚD: Kromě klasických jídel  vaříme dost  podle 28 denního stravovacího plánu od Močingové. Dietu nedržíme, recepty si upravuji,   jak máme zrovna chuť.  Jsou jednoduché, zdravé a vhodné pro děti.  Vše se dělá na olivovém oleji, ale já někdy dávám máslo.

MRKVOVÝ PERKELT (samotný nebo s kuřecími kousky):

Na olivový olej cibulku, přidat mrkev nakrájenou na  kolečka, orestovat. Osolit, okmínovat, přidat rozmarýn, trošku sójové omáčky, promíchat. Přidat trochu vody, cca 10 minut probublat pod pokličkou. Nebo nejdřív osmahnout kuřecí na cibulce, vyndat z pánvice a udělat perkelt, pak maso vrátit k hotové mrkvi).

TĚSTOVINY S KEDLUBNOU:

Kedlubna (bylo dobré  i jako „falešné zelí na halušky") se dělá podobně jako perkelt.  Nastrouhat na hrubo, na máslíčku orestovat, osolit okmínovat, zalít vodou a nechat pod pokličkou 10 minut osliznout. Promíchat s těstovinami.

 

Těstoviny s kedlubnou

JÁHLOVÁ POLÉVKA:

Propláchnout jáhly 3x v horké vodě. Dát vařit. Osolit, přidat vegetu, nebo vývar, majoránku,  zahustit bramborem nastrouhaným nahrubo.  Povařit cca 15 minut.

HRÁŠKOVÁ POLÉVKA:

Pytlík hrášku povařit osolit, opepřit, částečně rozmixovat, zamíchat lžíci pesta (nejlépe domácího), kousíček másla.

KAPUSTOVÁ POLÉVKA:

Nakrájet kapustu na jemno. Osmahnout na másle. Poprášit krupicí. Přidat vegetu. Promíchat. Zalít vodou. Povařit.

Kapustová polévka

NEJLEPŠÍ JABKOVÉ  LÍVANCE OD KAČENKY 

Asi 4 jabka nastrouhat na hrubo, hrst  strouhanky, hrst ovesných  vloček namočených do teplého mléka, hladká mouka, vejce, trochu cukru, mléko. Vymíchat řidší těsto. Smažit na oleji, odsát omastek do ubrousku. Podávat s marmeládou a bílým jogurtem oslazeným vanilkovým cukrem.   

 

SVAČINY:  Doma vždy ovoce nakrájené na talířku. Jabko, hruška, banán. Polystyrénové chlebíky, kukuřičné lupínky.  

 

VEČEŘE:  To co si dá tatínek, nebo chleba s něčím, nebo polévky od oběda.  

 

LASKOMINOU je třeba pro Ondráška džus. Kupujeme lažanský jablečný mošt.  Gumové bonbóny, nebo někdy lízátko. Jinak sladkosti  k mé nelibosti hlavně dostává. Pravidlem je, sladkosti až po obědě. Zvykl si, že  pytlík s gumovkama neotevře dokud nesní oběd a musí si odsypat do mističky, zbytek se schová.  

 

Přejeme spolu s Ondráškem DOBROU CHUŤ :-)

 

I. díl pestrého stravování si můžete prohlédnout zde.  

 

A II. díl zde.  

 

Dia: Musím uznat, že my doma takhle zdravě vaříme málokdy (což je samozřejmě škoda). Nikolce u tety Káti vždy moc chutná :-)  

 

Těšte se na další díl! 

 

Poslední změna: 20.12.2013 10:08:30
Diskuze
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×