Pestrá strava téměř tříletých - IV. díl

Téma: 2-3 roky
29.12.2013 17:02:21





V dnešním dílu se nám představí maminka Lucka:


Lucka a Elis


Hned na úvod musím říct, že Eliška už chodí do školky, tak ranní svačinky a oběd má ve školce.

Ráno:
začínáme většinou nějakým jogurtem, pudinkem, popř. rohlíkem s máslem a šunkou a teplým mlékem nebo čajem. Eliška snídá u svého malého stolku v obýváku. Většinou, když nedohlédnu na to, aby jedla, tak jí to trvá nekonečně dlouho. Když jdeme do školky tak máme málo času a musím Elišce s jídlem pomáhat. Když zůstává doma, tak jí nechávám jíst samotnou, ale u toho kouká na kouzelnou školku a trvá jí to někdy i hodinu

Ke svačince: 
když je Eliška doma dostává většinou ovoce: např. jablíčko, hrušku, mandarinku, banán. Nakrájíme na talířek a Eliška si to dává většinou při malovaní nebo hraní v pokojíčku u stolečku.

Oběd: 
Jelikož je Eliška milovnice polévek, vždy obědvá nějakou polévku. Většinou jí polévka stačí a druhého sní, buď jen opravdu málo, nebo si dá až po poledním spánku. Jinak má Eliška nejraději maso a ryby. Ze sladkých jídel má ráda palačinky, vdolečky. Oběd jí Eliška sama ve své stoličce v jídelně.


Z polévek má nejraději knedlíčkovou (tu jí v

aří děda), bramboračku, brokolicovou, kmínovou s vejcem, mrkvičkovou, vývary s kuřete nebo hovězího, pórkovou atd. atd. Do polévek Elišce nikdy nesmí chybět smažený hrášek .


Recepty: 

např. 

Mrkvový krém: 

2 brambory
0,5 kg mrkve
smetana 12%
sůl
špetka kari

Mrkev, brambory oloupeme,nakrájíme a dáme vařit do osolené vody, vaříme do změknutí a poté rozmixujeme a přidáme smetanu, špetku kari a dosolíme a ještě chvilku povaříme.


Kmínová s vejcem:

máslo
kmín
zelenina
vejce

Udělám si jíšku z másla, přidám kmín, zeleninu ( např. nastrouhanou mrkev, celer, petržel ), povařím a nakonec přidám vejce, které rozmíchám pořádně.


Odpolední svačina: 
Ke svačině si dá Eliška buď něco obědového, když jde spinkat bez druhého jídla, nebo dáváme ovoce, tvaroh, jogurt, přesnídávku, palačinku nebo třeba koláč.



Večeře:
Večeři máme většinou studenou, ale někdy si Eliška řekne i o polévku nebo rybu. 
Nejraději má pečivo namazané lučinou nebo gervais, na to šunku, sýr a zeleninu: okurku, papriku, kedlubnu a mrkvičku. Rajčata Eliška moc nejí. Jednou nebo 2x v týdnu dáváme makrelu, lososa nebo tuňáka, pečivo a zase zeleninu.


Laskomina: 
Eliška má ráda bonbóny asi jako každé děti. Dostává je cca obden i když po školce je docela unavená a vždy nějaký v autě vyžadoní .  Jinak má ráda moravské koláče, které jsem se naučila od mé babičky z Mohelnice, a na které přikládám recept:


Moravské koláče

těsto:

1/2 kila pol. mouky
špetka soli
10 dkg cukru
2 žloutky
7 lžic oleje
2 droždí
1/4 mléka

1 x 100% tuk
2 tvaroh
drobenka
povidla
rozinky


Zadělám z mléka a droždí kvásek, který přidám do ostatních surovin a nechám v robotu zadělat těsto.
Když je hotové tak na pomoučeném stole vyválím placku, na kterou na jemném struhadle nastrouhám 100% tuk, pak překládám jako listové těsto, které znovu 2 x vyválím a zase 2 x složím a pak vyválené těsto rozkrájím na malé čtverečky rádélkem. Na čtverečky dávám vyšlehaný tvaroh z cukrem a žloutky ( já dávám ještě trošku rumu ). Zadělám, tak, aby tvaroh nevytékal a udělám takové bochánky, které se pak namažou žloutky, udělají se třemi prsty důlky a do důlku plníme malou lžičkou povidla, na to rozinku, posypeme drobenkou a dáme cca na 180°péct.


DOBROU CHUŤ!!!

Předchozí díly tohoto seriálu: první, druhý, třetí.

V lednu se těšte na pokračování!!!
Poslední změna: 29.12.2013 17:02:21
Diskuze
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×