Inzerce
Inzerce
Inzerce

Pestrá strava téměř tříletých - V. díl (tentokrát po řecku:)

Téma: 2-3 roky
28.01.2014 22:09:10

Dnes jsme na řadě my - já s Nikolkou (protože už je to zdatná kuchařská pomocnice). Vaření, míchání a špinění veškerého oblečení, co má na sobě, jí moc baví. Pak jí i víc jídlo chutná, takže já tím plácnu dvě mouchy jednou ranou (zabavím Nikču a ta to jídlo i s ní, když už si s ním dala takovou práci). Recepty, které vám doporučíme budou převážně z řecké kuchyně.

Snídaně

- Niki má ráda vajíčka na jakýkoliv způsob (vajíčková pomazánka, volské oko, vajíčka na tvrdo, míchaná...).  - chleba s máslem a šunkou + zelenina - jogurty (kostíci, pribiňáček nebo bílá activie s müsli) - chleba se žervé sýrem (lučina, garvais, almette apod.)

Velmi oblíbená teplá snídaně:

TVAROH S VAJÍČKEM 

Přísady:

- plnotučný tvaroh

- 3 vejce

- kapka oleje, sůl

 

Postup:  

Na pánvičce rozehřejeme trochu oleje (stačí pár kapek), hned přidáme tvaroh a po chvíli vajíčka (pokud pospícháte, tak se ani nemusí předem šlehat vidličkou) stačí pouze vyklopit a zamíchat. Ochutíme solí a podáváme s chlebem. Mňamka. Jen nesmí být Luky doma, tomu příprava tohoto výtečného pokrmu nevoní :-)  

 

Svačina (dopolední i odpolední)

Kde jsou ty časy, kdy jsem i já měla kaši na prsou :-)

-

jakékoliv ovoce 

- jakákoliv zelenina

- brumík

- pribiňáček tyčinka

- müsli tyčinka (Niki má ráda ty z lisovaného ovoce), ale také tyčinky Chimpanzee - jogurt nebo ochucený tvaroh  

 

Oběd

O tom jak u nás probíhá stolování/nestolování jsem již psala. Ale i když to je u nás spíše nestolování, tak to jídlo stejně nakonec do sebe nasoukáme.

A co nejraději?

Polévky  

Řecké: čočková, fazolová, slepičí na kyselo, z mletého masa na kyselo  

České: hovězí a kuřecí vývar, pórková, z řapíkatého celeru, brokolicový a špenátový krém

 

ŘECKÁ ČOČKOVÁ POLÉVKA  

Přísady:  

300 gramů čočky

2 cibule

2 bobkové listy

3 stroužky česneku

2 nastrouhaná rajčata

1 lžíce rajčatového protlaku

sůl, pepř  

olivový olej  

2 lžíce červený vinný ocet popřípadě citrón

 

Postup:

Očištěná rajčata nakrájíme najemno nebo rozmixujeme. Pokud chcete polévku dělat opravdu správně, tak dáme čočku vařit na 5 minut, poté scedíme a vodu vylijeme. V hrnci smažíme na olivovém oleji cibulku a česnek, až zesklovatí. Poté přidáme čočku.Tři minuty posmažíme dohromady s cibulkou a česnekem. Pak přidáme rajčata, protlak a všechny ostatní suroviny (kromě octa). Zalijeme vodou (tak tři prsty nad čočku) a pomalu vaříme do změknutí. Pokud je potřeba přiléváme vodu. Nakonec dochutíme octem. Podáváme. Dospělím s kouskem sýru feta.

 

SLEPIČÍ POLÉVKA NA KYSELO

Přísady:

vývar ze slepice, pokud nemáte, tak z kuřete

sůl, pepř

3 vajíčka pokojové teploty

2 citróny

rýži nebo těstoviny (co preferujete)

Postup:  

Uvaříme maso. Obereme. Do vývaru přidáme rýži nebo těstoviny a vaříme dle návodu. Oddělíme bílky od žloutků, bílky ušleháme (stačí i vidličkou), přidáme žloutky a nakonec citrón - dle chuti. Spojíme trochu vývaru s vejci, aby se nezdrcla. Pokud vydržíte, tak je lepší, když vývar vychladne a poté se do něho nalije vejce s citrónem a nakonec opět povaří. Ale já to nikdy nevydržím:-) Dochutíme solí (dospělí i pepřem).

 

Pokud by chtěl někdo recept na fazolačku, tak ho ráda dodám :-)

Hlavní chod:

Naštěstí není Niki po taťkovi, který říká, že sní všechno, ale experimentovat se u nás moc nesmí. Baští téměř vše, až na sladká jídla typu žemlovka, plněné knedlíky atd., to jí moc nejede.

Oblíbená řecká jídla:

ŠPAGETY NA ČERVENO

Přísady:  

vývar z hovězího masa nebo kuřecího (+maso)

drcená rajčata nebo rajský protlak

červenou papriku - mletou

máslo sůl, pepř

těstoviny jakékoliv

Postup:

Uvaříme maso. V druhém hrnci osmahneme na másle pokrájené maso, přidáme rajčata nebo protlak a mletou sladkou červenou papriku. Zalijeme vývarem. Až začne vřít vhodíme těstoviny a dovaříme dle návodu. Pokud není vývar slaný, tak dosolíme. Poté necháme část vývaru vsáknout do těstovin a zbylý zcedíme, použijeme ho při podávání. Hotovo.

 

BRAMBORY S KUŘETEM NA KYSELO

Přísady:

kuřecí stehýnka brambory

grilovací koření na kuře - nebo zkrátka to, co máte na kuře rádi

sůl, pepř, oregáno

citróny

olivový olej, vodu

Postup:

Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na podlouhlé čtvrtinky (dle velikosti brambor, popř.šestinky). Brambory osolíme, trochu opepříme, posypeme oregánem, zalijeme olivovým olejem (trochu více) a vodou. Pocitrónujeme (já na větší pekáč používám dva a více citrónů). Navrh poklademe ochucené maso a dáme pomalu péct do trouby. Po cca hodině a půl podáváme.

 

Večeře 

 Často večeříme to, co máme k obědu, protože oběd s námi táta nejí. Takže většinou to u nás vypadá následovně: k obědu si dáme polévku a večeříme všichni druhý chod.  Ale občas si to zpestříme chlebem s pomazánkou nebo salátem. Naše oblíbené pomazánky jsou: vajíčková, rybí, tuňáková.

Laskomina

Jak už jsem zmiňovala, tak Niki sladká jídla moc nemusí, za to si to kompenzuje bonbóny. A také miluje limonádu (mattoni), ale tu my domů moc nekupujeme, takže to má jako laskominku u babiček :-)

A co vy? Kdy konečně na blog přidáte nějaký váš recept? Už se moc těšíme :-)

 

Předchozí díly zde: první, druhý, třetí, čtvrtý.

Poslední změna: 28.01.2014 22:14:00
Diskuze
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×