Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mateřská školka podruhé - pohled Verči a Ondráška

Téma: Mateřské školy
10.02.2014 09:50:10

Našim dětem už budou (nebo byly) tři roky, takže těch, které se vracíme do zaměstnání, je více. Tentokrát se podíváme na to, jak nástup do školky probíhal u Verči a Ondráška. Dozvíte se také více podrobností o tom, jak se na zápis předem připravit a jakou školku vybrat. Tak ať se vám výběr podaří !!!

 

PŘÍPRAVY NA ZÁPIS DO MŠ

Vzhledem k tomu, že je Ondra narozený na konci prosince, zjišťovala jsem si dopředu veškeré možnosti o přijetí či nepřijetí do státní školky zde u nás v Jablonci nad Nisou. 

V místním MC Jablíčku se vždy (tak týden či 14 dní) před zápisem do školek koná setkání s paní z oboru školství z magistrátu, která Vám předem sdělí, kam máte šanci dostat své dítě a kam ne. Případně Vám odpoví na další otázky. 

V každém městě to je jiné, zde v Jablonci to funguje tak, že zápis do školky je v jeden den a chodí se jen do 1 školky. Návštěvami ve více školkách si místo určitě nezajistíte, neboť asi tak týden po zápisu se všechny ředitelky (ředitelé) školek sejdou u "kulatého" stolu a řeknou si, kolik dětí přijímají, kolik mají volných míst a kolik dětí je pod čarou. Takže znám případy, kdy únorovou holčičku přijali do školky v pohodě, neboť jim k zápisu přišlo málo dětí, ale naopak jsou i školky, kde nevezmou už ani zářijové dítě. Proto je potřeba si tuto možnost vyzjistit předem!!! Sami máme školku cca 50m od bydliště, ale dozvěděla jsem, že bych neměla šanci.

    Na již zmíněné schůzce s paní z magistrátu mi bylo sděleno, že bych Ondru mohla zkusit umístit do školky u nemocnice (do Červené školky). Je to školka zřízená hlavně pro zaměstnance nemocnice, takže tyto děti mají přednost před ostatními. 

  Dalším kladným bodem pro přijetí bylo potvrzení od zaměstnavatele, že se matka vrací do práce a třetí požadavek byl (a pro nás nejdůležitější) - děti narozené od 1. 12. 2010 a dále. Tato školka je přizpůsobena i na děti 2 leté, takže zde podmínka - bez plínky nebyla důležitá jako v ostatních státních školkách. 

ZÁPIS DO MŠ

Samotný zápis byl velmi jednoduchý a rychlý. Paní ředitelka si od nás vzala akorát veškeré dokumenty (potvrzení o povinném očkování od lékaře a potvrzení o nástupu do práce od zaměstnavatele), napsala si Ondrovy iniciály a tím to skončilo. Na nic dalšího se nás neptala.

ONDRÁŠKŮV PRVNÍ DEN

Ondra šel poprvé do školky 2. 9. 2013. Velice se těšil, že tam bude mít kamarády a hlavně nové hračky. Vyrazil s námi i tatínek, aby viděl, jak to Ondra zvládl, kde má skříňku, seznámil se s učitelkami apod. 

Kdybyste ho nepoznali z dřívějších příběhů, tak má žluto-černou bundu :-)

 

Naše zaměstnání začínají brzy, tudíž i první den jsme tam byli mezi prvními v 6.30h, kdy se školka otevírá. Vše proběhlo hladce, ani se s námi nerozloučil, nedal nám pusu. Vběhl do třídy a hurááá za hračkami. Táta na něj ještě zavolal, že jdeme, on jen mávl rukou a bylo to. Sama učitelka se divila, a ptala, jestli je zvyklý. Říkala jsem, že jsme sice chodili do různých "klubíků", ale vždycky jsem tam byla s ním, sám byl maximálně párkrát s babičkou. 

SPÁT VE ŠKOLCE HNED OD ZAČÁTKU, ČI NESPAT???

  Hned od začátku tam i spal. 

TRAMPOTY A MÍRNÉ KOMPLIKACE

Když jsem si pro něj šla poprvé, tak  mi vpadl do náruče a první, co řekl bylo: "Maminko, já jsem plakal, mně bylo smutno." A od druhého dne asi tak po dobu jednoho týdne nás čekal klasický rituál, kdy nám dělal ve školce scény, že tam nechce, plakal i se vztekal. Na radu všech jsem to nijak neřešila, dala jsem mu pusu a řekla jsem, že odcházím. Učitelky byly v tomto velice ohleduplné a obdivuje je za tu trpělivost s těmi nejmenšími. A od té doby chodí do školky velice rád, spíše naopak máme teď druhý problém - nemůžeme ho dostat ze školky domů. Vždycky si musí doskládat puzzle, domalovat obrázek apod.

Jinak pobyt ve školce zvládá bez problému. Jelikož je Ondra živější dítě, čekala jsem, že mi paní učitelky brzy něco řeknou, ale naopak si ho chválí, jak je chytrý, bystrý, jen trochu akčnější. Vše sní bez problémů, po obědě spí.

Ondra při svačince ve školce

 

JSTE ČASTĚJI NEMOCNÍ?

Po nástupu poprvé onemocněl po 14 dnech (byl týden doma), a takhle se to opakovalo každý měsíc, kdy byl týden doma s nemocí (kašel, rýma). Až teď po Vánocích poprvé onemocněl po 5ti týdnech, ale to mohlo být tím, že jsme na víkend odjeli mimo domov, tak změna prostředí. 

  RANNÍ VSTÁVÁNÍ, OBLÉKÁNÍ a SNÍDÁNÍ

Já, na rozdíl od Diany, jsem se za celou rodičovskou dovolenou pořádně nevyspala. Asi tak od 4. měsíce se Ondra budil velice brzy (kolísalo to mezi 5h - 7h ranní). Takže vstáváme (celá rodina) do školky v 5.30h - za dobu, co tam chodíme (půlroku) jsem ho budila asi tak 10x. 

Ráno snídá jogurt - to je jediný jídlo, co sní sám, bez jakékoliv asistence. 

Pak vstane táta a dohlíží na oblíkání (většinou závodíme, kdo bude první oblečený). 

 KDO VODÍ DO ŠKOLKY?

V 6:15h všichni odjíždíme, tátu vysadíme cestou, já Ondru zavezu do školky. Odpoledne se většinou s tátou setkáme u školky, kde ho vyzvedne on (končí dřív), buď je naberu cestou nebo jsou ještě ve školce. Občas se stane (tak 1x-2x za měsíc), že Ondru vyzvedne jedna babička, která bydlí poblíž a zůstane u ní doma do druhého dne a nebo naopak zůstane u ní přes noc a ráno ho zavede do školky.

JE PRO VÁS ŠKOLKA ZMĚNOU?

To že teď chodím do práce a nejsem s Ondrou 24hodin denně mi vůbec nevadí a to hlavně z toho důvodu, že Ondra školku potřeboval a vidím na něm určité změny jednak v chování (zklidnil se) i v tom, co už všechno umí. Pro nás je školka velikým přínosem, vůbec nemám špatný pocit, že bych ho teď nějak zanedbávala, naopak se mu odpoledne dokáži daleko víc a lépe věnovat než před tím.

Poslední změna: 10.02.2014 09:53:46
Diskuze
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×