Inzerce
Inzerce
Inzerce

Maminky testují látkové plenky: Jak mohou látkové plenky ovlivnit zdraví miminka?

Téma: Péče o dítě, kojení, očkování, nemoci
19.07.2012 08:58:44

autor: Mamaja group  
Vizitka
Fotogalerie

Jeden z důvodů, proč maminky používají látkové plenky, je ten, že jejich děti špatně snáší ty jednorázové. Bývají opruzené, mají vyrážky. Navíc není jisté, zda jednorázové plenky neovlivní plodnost chlapečků.

Pokožka dítěte je velice citlivá a ne vždy dobře snáší látky používané při výrobě jednorázových plen. Na druhou stranu nebudeme zapírat, že jsou i miminka, která špatně snáší látkové plenky. Každé miminko je jiné. „Proto existují testovací sady látkových plen, aby si to maminky mohly vyzkoušet, aniž by investovaly tisíce korun,“ informuje Kateřina Borunská z Mamaja group.

Existují výzkumy, které měřily teplotu v jednorázových plenkách. Zjistily, že je vyšší než u látkových. Varlata chlapečků jsou tedy dlouhodobě v teplejším prostředí, než je přirozené. Zatím nedorostla žádná generace mužů, které matky přebalovaly jednorázovými plenkami. Není tedy zjištěno, jak to může ovlivnit jejich plodnost. Jde jen o dohady, ale současná zjištění nevěští nic dobrého.

Maminky se někdy obávají, zda se děti budou moct v látkových plenkách bez problémů hýbat, zda se jim nebudou zařezávat gumičky kolem stehýnek, zarývat patentky nebo zda pleny negativně neovlivní vývoj kyčlí. „Ne všechny látkové plenky jsou štíhlé, ale nová kolekce Pop-in NEW GEN v pohybu nebrání ani v nejmenším. Gumičky kolem nožiček brání protýkání, takže těsnější být musí, ale rozhodně by se neměly batolatům do nožiček zarývat. Pop-in jsou jednovelikostní, takže mají patentky na zmenšení pro mladší děti,“ vysvětluje Borunská.

A co na to maminky, které testují látkové plenky Pop-in NEW GEN?

„Začala jsem látkové pleny u dcery používat, protože jsem nechtěla zatěžovat životní prostředí, a později syn v jednorázovkách nemohl vydržet vůbec. Používala jsem je u něj prvních pár týdnů po porodu, přebalovala jsem ho opravdu často, ale měl vyrážku,“ popisuje Lucie, maminka půlročního chlapečka. „Můj Kubík má občas z jednorázových plen vyrážku, ale z látkových nikdy,“ potvrzuje i Anička, která má osmiměsíčního chlapečka. I Zuzana vzpomíná na své začátky s látkovkami obdobně. „Přišlo mi divné dát malému na zadeček igelit s chemikáliemi. Četla jsem o přehřátí varlat a nechci riskovat kvůli svému pohodlí, že jednou nebudu babička.“

Naše maminky porovnávaly novější verzi Pop-in se starší verzí, zavazovacími plenkami i čtvercovými. „Musím říct, že Pop-in sedí nejlépe. Ani se nehnou. Jsou lépe tvarované. Navíc syn v nich nemá tak skřípnuté nožičky jako v jiných, přesto neprotečou,“ hodnotí Lucie, která může srovnávat, protože látkuje už u druhého dítěte. „Zjistila jsem, že na protékání má vliv i to, jak malému nasměruju pindíka, když ho přebaluju,“ směje se Zuzana.

Maminky mají často obavy, zda nejsou gumičky u látkových plen moc těsné. „Kubík má trochu otlačené gumičky na stehýnkách. Nevypadá, že by ho to bolelo, nebo mu to vadilo, takže to neřeším. Také je třeba dodat, že má trochu baculatější stehýnka,“ komentovala s úsměvem Anička a dodává: „Ale jsem ráda, že mu nijak nebrání v pohybu. Patentky ho nikde netlačí. Navíc jsem byla překvapená, jak jsou štíhlé. Bála jsem se, že budu muset koupit větší oblečení a nemusela jsem.“ Lucie doplňuje: „Látkové Pop-in mi schválila i obvodní lékařka. Malému svědčí na kyčle.“ 

Poslední změna: 19.07.2012 08:58:44
Diskuze
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×