Inzerce
Inzerce
Inzerce

Pestrá strava téměř tříletých - díl I.

Téma: Péče o dítě, kojení, očkování, nemoci
26.11.2013 00:57:41

Na toto téma mě navedla Milča (maminka Vojtíka a Matěje). Při jednom z telefonátu si postěžovala, že neví, co jim má pořád vařit a ať koukáme na blog dodat nějaké tipy i s recepty.   Než se ukážeme s naším kulinářským uměním my, tak chci poradit maminkám, které mají podobný problém - koukejte na stránky mateřských školek - většina z nich vystavuje týdenní jídelníčky a tak se můžete inspirovat.   Např.: http://www.mspampeliska.cz/jidelni-listek.php   Nebo vyzkoušejte některé naše osvědčené recepty:

 Verča a Ondra

co se týká jídla, tak je to u nás na "štýru".  Jsem ráda, že Ondra už chodí do školky a nemusím vymýšlet obědy na každý den.  Jinak já jsem vařila, podle toho, co zrovna bylo po ruce. A od toho jednoho roku by se dalo říci, že víceméně jí Ondra stejná jídla jako my. Jen je ze začátku neměl solené, pak málo. My doteď moc nesolíme a přisolíme si to až na talíři.  Podle jídelníčku z jiných jídelen jsem se taky občas řídila. Snažila jsem se, aby tak 3x týdně bylo maso, občas nějaká ta ryba, jelikož ji neumím nijak extra, tak ji jen osmahnu na másle, či zapeču v alobalu v troubě.  Stále u nás vedou nejoblíbenější těstoviny (nejraději suché - ani cukr a máslo na to nechce). Pak má Ondra rád brambory a polívky. Ale třeba dneska jsme u babičky měli kapustové zelí a to odmítl, že to nemá rád. Dal si místo toho bramborové placky s povidly, které mám ráda i já, ale je to nevděčné jídlo, neboť jeho příprava je dlouhá a užitek malý :) (to je podobné jako u bramboráků, palačinek apod.)

Kromě bonbónů (které Ondrovi moc nedáváme, ale samozřejmě jsou moooc oblíbené) je další laskominou domácí zmrzlina

 

Náš obvyklý jídelníček:

snídaně (v 6h):  domácí buchta (nejlepší je tátova bábovka), když není, tak jogurt - dětský tvaroháčky apod., jeden den o víkendu jsou vždy vafle svačina (v 9h):  ovoce + kousek chleba / nebo sušenka mléčný řez apod. oběd (12h):  - když je maso - většinou nedělám polívku - když je polívka, tak pak je něco buď sladkého nebo "lehčího" svačina (16h):  většinou jen něco lehčího - jako ovoce, přesnídávka apod. večeře (18h):  zbytky :) buď, co zbylo z oběda, nebo chleba s něčím (pomazánka, šunka) Tak u nás asi takhle nějak vypadá jídelníček.

Recepty:

 

 
ZELENINOVÉ KROKETY 

200 g mrkve, 100 g celeru, 100 g kedlubnu, 100 g petržele, masový vývar, sůl, mletý černý pepř, jedno vejce, jedna až dvě lžíce strouhanky, strouhaný tvrdý sýr, sezamová semínka, olej, pažitka, jeden rohlík

Mrkev, petržel, kedluben a celer očistíme a nakrájíme na menší kousky. Nakrájenou zeleninu osolíme a osmažíme na oleji. Potom ji podlijeme menším množstvím masového vývaru, přikryjeme pokličkou a necháme dusit do měkka. Během dušení podle potřeby podléváme vývarem. Pak zeleninu rozmačkáme vidličkou a necháme vychladnout. Do mísy přidáme předem namočený a vymačkaný rohlík, nakrájenou pažitku, žloutek, strouhanku, sezamová semínka, strouhaný tvrdý sýr a tuhý sníh z bílku. Osolíme, opepříme a promícháme. Z masy formujeme menší krokety, které smažíme na pánvi v rozpáleném oleji. Podáváme s vařenou zeleninou.

Pomáhám mamce s vařením

Bramborová VŠEHOCHUŤ

Tipy do kuchyně:

  • Když brambory na 20 minut namočíte do studené vody, vyloučí se část škrobu a nebudou tak mazlavé.
  • Do vody, v níž vaříme brambory na přípravu salátu, bychom měli přidat trochu octa, aby se nerozvařily. Odstavíme je před dovařením a necháme v páře dojít.
  • Pro zlepšení chuti starých, ale stále zdravých brambor, přidáme do vody trochu petrželové nebo celerové natě.
  • Pokud jsme přesolili polévku, asi deset minut v ní povaříme několik rozkrojených brambor, které přebytečnou sůl vstřebají. 

     
                  ZAPEČENÉ BRAMBORY

    1200 g brambor, sůl Náplň: 250 g bryndzy, 0,2 l kysané smetany, mletý černý pepř, nasekaný kopr Na zálivku: dvě vejce, smetana na vaření

     

  • Brambory uvařené ve slupce nakrájíme na kolečka. Bryndzu smícháme s kysanou smetanou. Přidáme kopr, opepříme a promícháme. Do vymaštěné zapékací mísy střídavě klademe vrstvy nakrájených brambor, které osolíme a zaléváme náplní. Končíme vrstvou brambor. Celá vejce rozšleháme, přidáme smetanu na vaření, osolíme a promícháme. Naplněnou zapékací mísu zalijeme smetanovou směsí s vejci, vložíme do vyhřáté trouby a zapečeme.

 

MRKVOVÁ POMAZÁNKA ZAPRÁŠILKA

Ingredience:

½ kg mrkve, 1 menší cibule, 1 majonéza, 1 trojúhelníček taveného sýra, toustový chleba nebo veka, 1 citron, zelená petrželka na ozdobení

Příprava:

Mrkev nastrouháme na jemném struhadle, cibuli nakrájíme najemno. Přidáme malou majolku a trojúhelníček taveného sýra, osolíme, opepříme a namačkáme trochu citronové šťávy. Dobře promícháme. Pomazánku mažeme na toustový chléb nebo veku, zdobíme malými kousky citronu a zelené petrželky.

TĚSTOVINY ZA HUBIČKU

 

Ingredience:

1 sáček těstovin (nejlépe vrtule), 1 pomazánkové máslo s pažitkou, 250 g kuřecích prsíček, pažitka na ozdobení

Postup:

Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Kuřecí prsa nakrájíme na drobné nudličky, okořeníme podle chuti a orestujeme na malém množství oleje. Do horkých těstovin zamícháme pomazánkové máslo, rozdělíme na nahřáté talíře, posypeme kuřecími kousky a pažitkou. Jakkoliv toto jídlo vypadá jednoduše, je to kulinářský skvost.

MRKEV S TVAROHEM A BÍLOU ŘEDKVÍ

100 g strouhané mrkve, 80 g strouhané bílé ředkve, 140 g tvarohu, 100 g másla, 2 vejce natvrdo, pažitka, sůl. Utřeme tvaroh s máslem, přidáme nasekaná vajíčka a ostatní přísady. Osolíme, mažeme na chleba, pečivo. BRYNZOVÁ POMAZÁNKA

250 g brynzy, 250 g tvarohu, 1 bílý jogurt, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce posekaného kopru. Jednotlivé suroviny společně vymícháme a dochutíme čerstvým koprem.

Mažeme na plátky tmavého chleba.

BÁJEČNÁ CELEROVÁ POMAZÁNKA:

50 g sýra Eidam, 1-2 trojúhelníčky taveného sýra, 1 cibule, 1/2 celeru, 1 majonéza, 3 lžíce šlehačky (nemusí být), citrónová šťáva. Cibuli, celer, Eidam nastrouháme a smícháme s taveným sýrem, majonézou, ochutíme citrónovou šťávou.

POMAZÁNKA LUČINA

2 velké sýry Lučina, 2 vejce natvrdo, 100 g dietního salámu, 50 g másla, sůl. Máslo našleháme se sýrem, vmícháme strouhaný salám a vejce. Osolíme podle chuti. Můžeme také vše najednou vyšlehat ručním mixérem. Mažeme na veku, tmavý chléb, sypeme pažitkou.

Okurka se nejdříve musí ochutnat...
...a pak až nakrájet:-)            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V příštím dílu se dočtete, jak a co vaří Petra s Vojtíkem

Poslední změna: 26.11.2013 00:58:58
Diskuze
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×